Katás Vállalkozások Figyelmébe!

Igyekszünk segítséget nyújtani azon KATA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak, aki úgy döntenek, hogy saját maguk oldják meg a könyvelésüket. Aki jelenleg is ügyfelünk vagy más könyvelőre bízta vállalkozása bevallásait, az nyugodtan hagyja ki az írásunk.

Mivel az interneten számtalan írás található az általános feladatokról, úgy mint vállalkozás alapítása, bejelentése, év végi adóbevallások beadásának határideje, stb., ezért mi most inkább a specialitásokra igyekszünk felhívni a figyelmet.

Iparűzési adó specialitásai:

Alapításkor az iparűzési adó hatálya alá való bejelentkezésnél lehet dönteni arról, hogy milyen módszerrel szeretné a katás vállalkozás megállapítani az iparűzési adóját:

– tételes iparűzési adó fizetés (Helyi adó Törvény 39/B (3) bekezdés),
– nettó árbevétel 80%-a alapján történő adó megállapítás (Helyi adó Törvény 39/A (1) b pont),
– tételes költségelszámolás (Helyi adó Törvény 39/A (1) bekezdés).

Az adófizetés mértéke függ a választástól. Extrém esetben akár százezres nagyságrenddel is több adót fizethet a vállalkozás, ha rosszul választ.

A választáshoz segítségül: ha a várható árbevétel 3 millió forint alatt marad, akkor a nettó árbevétel 80%-a szerinti módszert érdemes választani, ha e fölött van akkor a tételes iparűzési adót.

Tételes költségelszámolást akkor érdemes választani, ha a tevékenységhez, az árbevétel arányában magas költség párosul.

Az induláskori választás minden év elején, február 15-ig megváltoztatható. Február 15 után azonban már nem módosítható az iparűzési adó megállapítás módja. Módosítani az adott önkormányzat változás bejelentő nyomtatványán lehet mely általában letölthető az önkormányzat internetes felületéről, vagy az E-Önkormányzat felületen is kitölthető elektronikusan.

Alanyi áfa mentesség specialitásai:

Szintén alapításkor kell dönteni az alanyi mentesség vagy a normál áfa választásáról. A választás hátterével most nem foglalkozunk, erről szintén rengeteg írás található az interneten.

Amire nagyon kell figyelni, hogy az alanyi mentesség nem jelenti azt, hogy nem kell az áfával foglalkozni vagy az áfa szabályaival tisztában lenni. Mert:

1. Alanyi mentesség évi 12 millió forint árbevételig alkalmazható. Ha meghaladja a bevétel éves szinten a 12 milliót akkor áfa alkalmazása (felszámítása, bevallása) kötelező. Azon vállalkozásnál, ami egész évben működik, az alanyi mentesség értékhatára megegyezik a KATA értékhatárával. Azonban kezdő vállalkozásnál a két érték eltérhet egymástól.

a. KATA értékhatár számítása: a működési hónapok száma szorozva 1 millió forinttal. Ha akár csak egy napot működött a vállalkozás az adott hónapban akkor él az 1 millió forintos keret.

b. Alanyi mentesség értékhatár számítás: tört év esetén az évi 12 milliós keretet időarányosan, naptári napra kell megállapítani. 12 millió forint osztva 365 nappal szorozva az adott évi működési napok számával.

2. Alanyi adómentesség értékhatárába bele kell számolni az ingatlan bérbeadás bevételét is, annak ellenére is, hogy ezt a tevékenységet nem az egyéni vállalkozás keretében végzi a magánszemély (katásként nem is teheti). Erre nagyon kell figyelni, mert jelentős áfa hiányt állapíthat meg az adóhatóság, ha erre a hibára utólag derül fény.

3. Közösségi szolgáltatás nyújtás és termékértékesítés esetén lehet adóbevallási kötelezettsége az alanyi mentes egyéni vállalkozónak is. Ennek szabályait az áfa törvény tartalmazza. Javaslatunk: ha közösségi forgalma van egy egyéni vállalkozónak akkor feltétlenül keressen fel egy könyvelőt. Mivel áfa bevallást ilyen esetben havonta kell beadni, így célszerű szakemberhez fordulni.

A bevétel megszerzésének időpontja:

Mikor bevétel a bevétel a KATA bevallás teljesítéséhez?

A bevétel megszerzés időpontjának meghatározása nem is olyan könnyű feladat mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

• Egyszerű eset, ha pénz, dolog, értékpapír, váltó, csekk és más hasonló okiratról van szó, ez
esetében az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja.
• Jóval bonyolultabb, ha szolgáltatást végzünk mert ez esetben a kata törvény az áfa törvény
teljesítési idejére hivatkozik, ami elég összetett és bonyolult. Amit fontos tudni, hogy ebben az
esetben nem a bevétel megszerzésének időpontja a mérvadó.
• Jog esetében az a nap, amelytől kezdődően az adóalany a jog gyakorlására, átruházására,
átengedésére vagy megszüntetésére jogosult.
• Elengedett követelés és átvállalt tartozás esetében az a nap, amelyen az adóalany kötelezettsége,
illetve tartozása megszűnik.
• Ha a vállalkozás megszüntetésre kerül, akkor az adóalanyiság megszűnésének napja, amennyiben
az általa kiállított bizonylat ellenértékét az adóalanyiság utolsó napjáig nem szerezte meg.

A KATA alapjában véve könnyen átlátható és a magyar törvények között egyszerűnek nevezhető. A fentiekből azonban az is látható, hogy lehetnek olyan esetei, amik felkészültséget igényelnek.

Kívánunk mindenkinek eredményes vállalkozást!